Pokud držíte bezlepkovou dietu, nebo máte v okolí někoho, kdo ji držet musí, mám pro vás dneska tip na nejlepšího velikonočního beránka, co jsem kdy zkoušela. Pokud jste někdy pekli bezlepkově, asi víte, že je to úplně o něčem jiném než "normální" pečení. Někdy je to doslova horor :D. A tak jsem byla moc ráda, když jsem konečně narazila na tento recept, kdy se mi beránek povedl hned na poprvé a byl fakt výborný! Letos ho budu péct zase, a tak jsem se rozhodla, že se s vámi o tento recept podělím.
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
- 220 g Jizerky (na normální "lepkovou" verzi jsem místo Jizerky použila asi 230 - 240 g polohrubé mouky)
- 4 vejce
- 90 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr / vanilku
- 110 ml rostlinného oleje
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
POSTUP:
Prvně si vyšlehám bílky s trochou soli a odnesu je někam, kde je chladno. Potom ušlehám žloutky s oběma cukry (nebo cukrem a vanilkou). Za stálého šlehání potom přilévám olej (aby se nesrazilo těsto), mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru. Nelekejte se, těsto bude dost hutné, ale je to normální.
Potom zlehka "zakulím" ušlehaný sníh z bílků a soli, bude to zase dost lepivé, takže se neděste :D. Hotové těsto potom vliju do sádlem vymazané a kokosem vysypané formy, po kterém pak beránek chutná. Beránka peču ve vyhřáté formě na 175 stupňů asi 40 až 50 minut.
TIP: Dávejte pozor, až budete beránka vyndávat z trouby. Bezlepkové těsto se "rádo" sráží. Já vždycky beránka/buchtu/chleba přikryju třeba utěrkou, aby to pro "těsto" nebyl takový šok.
Co vy a Velikonoce?
Pokud máte tip na nějaký osvědčený recept bez lepku, určitě mi ho sem napište, budu ráda! :) A pokud bezlepkovou dietu nedržíte, napište mi, jestli někoho takového znáte. A pokud ani nikoho takového neznáte, tak mi napište, jestli máte Velikonoce rádi a jestli je nějak řešíte (pečete beránka, mazanec, nebo to vůbec neřešíte).
Krásný Velikonoce.
S láskou Paji ♥.
Jéé krasavec :) já bezlepkovou dietku nedržím, takže tyhle recepty nevyhledávám.
OdpovědětVymazatKrásný beránek, určitě super recept pro někoho kdo lepek nemůže nebo nechce :) my pečeme klasického beránka :)
OdpovědětVymazatMyGoldenMind
ten je nadherny u nás sme nikdy nerobili baranka všade som ho vidavala aj vydavam ale u nas vždy bola šunka:))
OdpovědětVymazatTak ten se Ti opravdu povedl! Krása :) Doufám, že sis Velikonoce užila ♥
OdpovědětVymazatWantBeFitM