neděle 15. října 2017

Co navštívit na Madeiře #1



Madeiru jsme sice navštívili už v květnu, i přesto mi ale přišlo fajn shrnout naše cestování po tomto ostrově do takového malého povídání - na víc částí. Pokud totiž už přemýšlíte, kam příští rok na dovolenou, čtěte dál. Madeira je totiž opravdu nádherná! A ne nadarmo se jí říká - ostrov květin. A právě proto jsme si tento ostrov k procestování vybrali. V květnu jsou na Madeiře navíc proslulé květinové slavnosti - ale o tom zase v jiném článku.

Botanická zahrada Monte

Na Madeiru jsme přijeli ve středu. Apartmán jsme si zamluvili u jedné hrozně hodné paní přes Booking, protože hotely jsou na Madeiře v tomto období (kvůli květinovým slavnostem) opravdu hodně drahé. Bydleli jsme přímo v hlavním městě Madeiry - ve Funchalu. Na ubytování jsme měli vážně štěstí, měli jsme krásný byt s výhledem na Atlantický oceán, což mělo sice své výhody, ale i nevýhody - protože od oceánu foukal celkem studený vítr (a bylo celkem chladno).  
 


Pokud si Madeiru představujete jako krásný ostrov plný slunce, kde strávíte hodiny a hodiny na písečné pláži, asi vás zklamu. Madeira je ostrov, kde je hodně proměnlivé počasí (změní se klidně několikrát za den), a díky Atlantickému oceánu je tu taky (v květnu) celkem chladno. 

BOTANICKÁ ZAHRADA MONTE

Ve čtvrtek (den po příjezdu) jsme se vydali do dechberoucí (a to jako vážně) městské části Funchalu - Monte -  kde to bylo opravdu nádherné! Prošli jsme si tamní botanickou zahradu, kde bylo hrozně moc květin a nádherných zákoutí. Nejvíce mě dostaly prostory kolem jezera, kde to vypadalo spíš jak v pohádce.


Z vyhlídky Monte je také nádherný pohled na celý Funchal. Navíc nám vyšlo slunečné počasí, takže jsme si tohoto výletu užívali.


Madeira je sice tropický ostrov, ale i přesto tady sáňkují. Proutěným saním tady říkají baboas a vozí s nimi turisty z kopce z Monte. Madeira sama o sobě je totiž dost kopcovitý ostrov (ty kopce jsou na ostrově často dost prudké), takže tady tyto sáně můžete potkat (na turistických místech) celkem často. 

CABO GIRAO

Cestou z Monte jsme se zastavili na prosklené vyhlídce Cabo Girão, která je asi 9 kilometrů od FunchaluTady jsme se asi pět minut odhodlávali k tomu, abychom na vyhlídku vůbec vstoupili (haha). Na druhou stranu - pokud strach překonáte - tak to vážně stojí za to! Pod sebou uvidíte oceán, nalevo od vás vinice a malá políčka. Kousek od vyhlídky je navíc také kavárna a obchůdek se suvenýry.   







PSTRUZI - RIBEIRO FRIO & VYHLÍDKA BALCONES 

V pátek ráno jsme sice prvně zamířili na třetí nejvyšší vrchol Madeiry - horu Pico do Arieiro, ale zase se z ní rychle vrátili. Na Madeiře je totiž hrozně proměnlivé počasí, takže než jsme na vyhlídku dojeli, pěkně se zatáhlo, byla mlha a hrozně foukalo. Proto jsme se vypravili na nejkrásnější vyhlídku Madeiry - Balcones, která je u pstružích sádků (Ribeiro Frio). Tady jsme měli trochu problém zaparkovat, ale nakonec jsme místo k zaparkování našli. Je proto lepší se sem vydat někdy z rána, abyste se vyhnuli davům turistů. 


Na vyhlídku Balcones vede hezká cesta, takže se nemusíte bát žádné náročné túry - je to spíš hezká procházka. Stejně se nezapomeňte podívat na pstruží sádky Riberio Frio, kde jsou pstruzi umístění v jednotlivých "nádržích" podle jejich velikosti. Kolem sádků jsou navíc i nádherné květinové záhony 


SANTANA & VYHLÍDKA PORTELA 

Pro Madeiru jsou typické slaměné domky, kde dřív lidé na tomto ostrově bydleli (někteří pastevci v nich dokonce ještě bydlí). Údržba těchto domečků je ale celkem finančně náročná, protože se slaměná střecha musí každých 7 let měnit. 


Zachovalé domky proto najdete snad právě jenom na severovýchodě ostrova - v Santaně, kde do nich můžete dokonce i nahlédnout. Mimo turistická centra tyto domky buď už ani nenajdete, nebo je uvidíte třeba s rozpadlou střechou. Výlet do Santany proto rozhodně stojí za to!




Cestou ze Santany jsme se vydali na vyhlídku Portela. Výhodou je, že tyto vyhlídky jsou vždy celkem při cestě, takže se dá zvládnout několik výletů za den (pokud se tedy nevydáte na celodenní levádu - jedna čtyřhodinová vede dokonce z Riberia Fria přímo do Portely a je prý jedna z nejkrásnějších na ostrově). 



PONTA DO GARAJAU 

Z Portely jsme se vydali do Ponta do Garajau, kde stojí betonová socha Krista s rozpaženými pažemi (stejnou, ale ve větším provedení, můžete vidět taky třeba v Riu nebo v Lisabonu), která hledí na Atlantický oceán. Kolem sochy je vybudovaná zase krásná vyhlídka, kterých je na portugalské Madeiře spousta. Přírodu tady totiž můžete obdivovat pořád dokola. 



Baví vás tyto články?
Byli jste už někdy na Madeiře? 
Chtěli byste se sem jet podívat? 
Kde se vám nejvíce líbilo a kam byste se rádi podívali?  

7 komentářů:

  1. Amazing places and photos!
    I`m following your blog with a great pleasure in GFC
    Follow back? Sunny Eri: beauty experience

    OdpovědětVymazat
  2. Ta příroda je fakt nádherná :) a ty sáně bych fakt potřebovala zkusit :D jinak to počasí mi připomnělo, když jsme jeli na Azory s tím, že se budem opalovat na pláži, lol :D

    OdpovědětVymazat
  3. U wow tak to je teda hodně super výlet nebo dovolená nebo jak jste to pojmenovali. Moc krásný fotky naprosto boží příroda a skvělé zážitky. Závidím hned bych se tam vydala taky. Smajlík

    OdpovědětVymazat
  4. wow, to je krása,tak tam by som šla okamžite :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jakooo ty podzimné fotky, co jsem teď dala na blog jsou fajn, aleeee teplo je teplo žejoooo! Božííí:)))

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto krásné fotky! :) tam bych se chtěla určitě podívat! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Madeiru bych taky chtěla navštívit, takže se článek hodil :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář ♥.