středa 7. února 2018

Proč vyrazit na Madeiru #2 Ponta do Sol, Porto Moniz, Funchal


Pamatujete si ještě na článek, ve kterém jsem vám popisovala, co jsme prožili na Madeiře? Tentokrát mám pro vás malé pokračování (a chystá se ještě třetí - ale to bude už vážně poslední :D). Jak už jsem psala milionkrát, Madeira je opravdu nádherný ostrov, takže pokud už teď hledáte skvělé místo na dovolenou, můžu vám Madeiru vřele doporučit! V tomto článku vám představím druhou část našeho výletování. Tak pojďme na to! 

Jak už jsem psala v minulém článku, na Madeiru jsme vyrazili v květnu, a to proto, že se právě na jaře na Madeiře každoročně koná květinový festival, který je vyhlášený opravdu po celém světě. Dovolenou na Madeiře je proto v tomto termínu nutné objednávat co nejdřív. Je totiž možné, že pár týdnů dopředu už žádné ubytování v hlavním městě Madeiry - Funchalu - nesežene. Na festival se totiž sjíždí lidé opravdu z celého světa. 

V první části dovolené jsme navštívili třeba Santanu, vyhlídku Gabo Girao nebo botanickou zahradu Monte. V druhé polovině týdne nás čekala návštěva dalších oblíbených míst na Madeiře, na které jsme se vážně těšili! 

SOBOTA 


 FUNCHAL


Část soboty trávíme procházením po Funchalu, kde navštěvujeme třeba městské trhy. Je to pro mě vážně velký zážitek, protože jsem na podobných trzích ještě nikdy nebyla! Tolik květin, ryb, čerstvého ovoce a zeleniny! Je to vážně pastva pro oči...

PONTA DO SOL 


Potom už vyrážíme na cestu po ostrově. Naše první zastávka vede do Ponta do Sol. Cestou z dálnice omylem sjíždíme na takzvanou starou cestu, po kterých se na Madeiře dřív jezdilo běžně. Byl to celkem zážitek, protože jsem po tak úzkých uličkách, vedle kterých je hned obrovský sráz do oceánu, nikdy nejela :D. Dokonce jsme museli projet i malým vodopádem, který padal na cestu ze skály nad námi. Což už zase tak příjemný zážitek nebyl :D. Většina starých cest je právě kvůli bezpečnosti turistů už uzavřená - některé jsou dokonce zasypané spadaným kamením a někde zase postavili umělé zátarasy. 


Ale zpět do Ponta do Sol - tohle místo mě vážně nadchlo. Je to malé městečko, které leží hned u Atlantického oceánu. Chvíli se tam musíme jen tak procházet, protože je to tady vážně kouzelné (Madeira je vlastně kouzelná celá). Takže si čas strávený tady opravdu užíváme. Vlny bičují do útesů, kolem létají ptáci a domy u moře vypadají jako z nějakého filmu. No prostě nádhera! 


PORTO MONIZ


Po prohlídce Ponta do Sol vyrážíme na ještě krásnější místo - do Porto Moniz! Tak tohle je vážně pecka, říkám si. Průzračná jezírka v oceánu, ve kterém se můžeme i koupat...vážně pastva pro oči. Po chvíli už vyrážíme dolů k oceánu, abychom se mohli vykoupat. Přichází ale šok - oceán je opravdu ledový studený, a tak si jde nakonec zaplavat jenom taťka :D. My se zatím sluníme na vyhřátých kamenech a sem tam smočíme jednu nebo druhou nožku v Atlantiku. 



TIP: V Porto Moniz je dokonce i koupaliště. V oceánu je vytesaný bazén, kde se můžete vykoupat za asi 1 a půl euro. Pokud se ale chcete jen trochu ochladit, bude vám bohatě stačit nedaleké bazénky, kde sice přístup do vody není tolik udržovaný, ale vůbec ničemu to ke koupání nevadí :-).

NEDĚLE 

KVĚTINOVÉ SLAVNOSTI - DŮVOD, PROČ SE NA MADEIRU SJÍŽDÍ TISÍCE TURISTŮ 

Hlavním důvodem, proč se na Madeiru sjíždí právě v květnu tolik turistů, je jednoduchý. Právě v květnu se totiž na Madeiře každoročně konají květinové slavnosti, na které se obyvatelé tohoto ostrova připravují opravdu dlouho dopředu – ženy šijí nádherné šaty, vytvářejí květinovou výzdobu, děti nacvičují průvod ve školách a muži sestavují alegorické vozy. Musím se přiznat, že tolik květin na jednom místě jsem nikdy neviděla. Byla to vážně nádhera! 


Na Madeiře je zejména v květnu hodně proměnlivé počasí, proto jsme se báli, co si na nás připraví právě v den slavnostního květinového průvodu. Nakonec ale slunce pálilo o sto šest.


Květinový průvod začínal odpoledne, proto jsme si dopoledne prošli centrum Funchalu, ve kterém byly v ulicích poskládané koberce z čerstvých květin. Byla to opravdu nádherné podívaná. Po tom, co jsme si centrum města prohlédli, jsme se už vydali k hlavní třídě, kde měl květinový průvod procházet. 

Tady, v rozpálených ulicích centra města, jsme museli čekat asi tři hodiny dopředu. Na Madeiru se totiž kvůli této akci sjíždí tisíce lidí z celého světa, takže pokud bychom na místo přišli později, neměli bychom z festivalu vůbec nic.  

Po únavném čekání na průvod jsme se konečně začátku průvodu dočkali. Centrem města začaly projíždět nádherné alegorické vozy, ze kterých zněly tóny portugalských písní a které byly do posledního místa ozdobené živými květinami. Kolem nich zase tančily a zpívaly exotické tanečnice. Jejich šaty a vlasy byly také ozdobeny velkým množstvím různých květů – například orchidejemi. Celý průvod, který byl skutečně nádherný, trval asi tři hodiny.


Ženy, děti i muži tancovali, zpívali a stále se usmívali. Připadalo mi, že je "štrůdl" tanečníků a alegorických vozů nekonečný. V celém průvodu totiž vystupují zástupci z každé vesnice na ostrově, pro které je účast v průvodu velkou ctí. Svůj tanec nacvičují několik měsíců dopředu. Stejně tak v něm tancují také malé děti, školáci, kteří nacvičují své vystoupení ve škole, nebo zahraniční hosté.


Ke konci tříhodinového průvodu už byly všechny účastnice a účastníci hodně unavení a bylo to na nich vidět. Rytmicky tančit asi dva kilometry rozpálenou ulicí celé tři hodiny s úsměvem na rtech, to chce pořádnou dávku energie. Protože je průvod opravdu fyzicky náročný, kolem tanečnic pobíhají další účastníci, kteří tanečníkům a tanečnicím nosí chlazenou vodu, aby celý průvod zvládli odtancovat. I přesto, že se tedy vystupující i diváci celý rok na průvod těší, nakonec jsou rádi, že mají květinové slavnosti za sebou.





Ačkoliv byl festival celkem únavný, byla to opravdu nádherná podívaná, která stála za to! Madeira je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí objevovat přírodu a poznat zase něco nového :-)   

Byli jste na Madeiře? Lákala by vás?
Kam byste se chtěli tento rok podívat?


13 komentářů:

  1. Paráda.. koukám, že Madeira láká čím dál tím více turistů. Já se tam chystám v březnu, jak ses možná dozvěděla v mém článku :). Škoda, že přijdu o ten krásný květinový festival, ale i tak si to hodlám naplno užít. Budu ráda, když pak nakoukneš a přečteš si i moje zážitky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i v březnu bude Madeira nádherná! Ať se ti tam líbí, je tam vážně úžasná příroda :) těším se na článek ♥

      Vymazat
  2. Díky fotkám si přijdu, jako bych tam doopravdy byla. Je to super. :-) Madeira mě nikdy jako dovča nenapadla, ale díky Tvému článku se tam chci určitě podívat! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, musí to tam být vážně úžasné! Já bych se tenhle rok chtěla podívat znovu do Francie:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  4. Ty slavnosti vypadají opravdu úžasné, musí to být skvělý zážitek! Stejně jako celý výlet, i když na těch sinicích bych se asi fakt trochu bála. :D
    Kout světa

    OdpovědětVymazat
  5. Je super, že sis to užila a fotky se moc povedly :) mě taky vyšokovalo jak je Atlantik ledový, ale i tak jsem si v něm pár temp dala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě obdivuji, já se odvážila smočit si jenom nohy :D

      Vymazat
  6. Páni nádherné fotky :) na Madeiru se chci určitě alesoň jendou v životě podívat, tak snad se mi to vyplní :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky!! :O Já jsem byla na květinovém průvodu na alegorických vozech v Nizozemí a taky krásný zážitek :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  8. To je krása! Ten festival květin musel být opravdu nádherný :) moc hezké fotky, určitě jste si to suprově užili :)
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Madeiru máme na seznamu jako případné místo na líbánky, ale i kdyby to nedopadlo, tak bych se tam jednou určitě chtěla podívat!:) Hlavně ten květinový festival vypadá úžasně:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář ♥.