pátek 30. března 2018

Velikonoční beránek bez lepku



Pokud držíte bezlepkovou dietu, nebo máte v okolí někoho, kdo ji držet musí, mám pro vás dneska tip na nejlepšího velikonočního beránka, co jsem kdy zkoušela. Pokud jste někdy pekli bezlepkově, asi víte, že je to úplně o něčem jiném než "normální" pečení. Někdy je to doslova horor :D. A tak jsem byla moc ráda, když jsem konečně narazila na tento recept, kdy se mi beránek povedl hned na poprvé a byl fakt výborný! Letos ho budu péct zase, a tak jsem se rozhodla, že se s vámi o tento recept podělím. 


CO BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 220 g Jizerky (na normální "lepkovou" verzi jsem místo Jizerky použila asi 230 - 240 g polohrubé mouky) 
  • 4 vejce
  • 90 g třtinového cukru 
  • 1 vanilkový cukr / vanilku 
  • 110 ml rostlinného oleje 
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry 
  • 1 prášek do pečiva 
  • špetka soli 


POSTUP:

Prvně si vyšlehám bílky s trochou soli a odnesu je někam, kde je chladno. Potom ušlehám žloutky s oběma cukry (nebo cukrem a vanilkou). Za stálého šlehání potom přilévám olej (aby se nesrazilo těsto), mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru. Nelekejte se, těsto bude dost hutné, ale je to normální. 

Potom zlehka "zakulím" ušlehaný sníh z bílků a soli, bude to zase dost lepivé, takže se neděste :D. Hotové těsto potom vliju do sádlem vymazané a kokosem vysypané formy, po kterém pak beránek chutná. Beránka peču ve vyhřáté formě na 175 stupňů asi 40 až 50 minut.

TIP: Dávejte pozor, až budete beránka vyndávat z trouby. Bezlepkové těsto se "rádo" sráží. Já vždycky beránka/buchtu/chleba přikryju třeba utěrkou, aby to pro "těsto" nebyl takový šok.


Co vy a Velikonoce?

Pokud máte tip na nějaký osvědčený recept bez lepku, určitě mi ho sem napište, budu ráda! :) A pokud bezlepkovou dietu nedržíte, napište mi, jestli někoho takového znáte. A pokud ani nikoho takového neznáte, tak mi napište, jestli máte Velikonoce rádi a jestli je nějak řešíte (pečete beránka, mazanec, nebo to vůbec neřešíte). 

Krásný Velikonoce. 

S láskou Paji 
  

4 komentáře:

  1. Jéé krasavec :) já bezlepkovou dietku nedržím, takže tyhle recepty nevyhledávám.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný beránek, určitě super recept pro někoho kdo lepek nemůže nebo nechce :) my pečeme klasického beránka :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  3. ten je nadherny u nás sme nikdy nerobili baranka všade som ho vidavala aj vydavam ale u nas vždy bola šunka:))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten se Ti opravdu povedl! Krása :) Doufám, že sis Velikonoce užila ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář ♥.